Al Treilea Razboi Mondial

Al Treilea Razboi Mondial

miercuri, 24 noiembrie 2010

SEUL-POVESTEA ORASULUI CARE TRAIESTE INTR-O FRICA FARA SFARSIT.

Trimiteti adresa dvs de mail la un_nou_razboi_o_noua_era@yahoo.com si veti fi anuntat atunci cand un nou articol va fi postat pe blog.Fiti la curent cu noutatile blogului!!!
*INDICAT SA VERIFICATI SI "SPAM"
Deasemenea orice comentarii
(laude,injuraturi,critici etc) pe marginea a ceea ce gasiti in acest blog, le puteti trimite la aceeasi adresa de mail.



Mergi la: CUPRINSUL BLOGULUI



Seoul, Coreea de Sud - La suprafaţă, Seul,este capitala economica a Coreei de Sud, fiind unul dintre orasele cele mai impresionante din Asia de Est: întins şi prosper, tehnologizat si increzator in fortele proprii.

Dar, de opt ori pe an, traficul se opreste iar mulţimile dispar de pe străzi, cand un straniu zgomot rasuna în tot oraşul: sunetul este o sirenă, iar aceasta este un minbangui,sau un exercitiu de aparare civila, conceput pentru a instrui populatia in cazul unui atac.

Seoul este o metropolă care trăieşte sub amenintarea tunurilor Coreei de Nord, unul dintre statele cele mai periculoase de pe planeta si desi aflata la doar 40 mile (64 km) la nord de centrul orasului Sud Coreean, locuitorii Seulului au învăţat să trăiască cu această ameninţare.

În ultimii ani, provocările nord-coreene - teste nucleare, trageri de rachete, ciocniri navale - au fost mai mult un subiect de conversaţie în restaurante şi baruri barbeque noaptea târziu decât schimbătoare de stil de viaţă. Pieţele financiare sunt abia miscate de către cele mai recente ameninţări; nimeni nu sapa buncare printre oalele kimchi din curtile lor. O atitudine de impacare cu sine sa infiltrat în conştiinţa publicului, după şase decenii de viaţă cu Nord.

La data de marţi aceasta atitudine a fost brutal zdruncinata după ce Coreea de Nord a lansat 200 de obuze spre insula sud-coreean a Yeonpyong în Marea Galbenă.

Coloanele de fum care se ridicau spre cer in urma atacului de artilerie a trimis un fior de teamă real in acest oras de 12 milioane de locuitori. Acesta a fost primul atac de acest gen de cand războiul din Coreea sa încheiat la miezul nopţii,pe 27 iulie 1953.

Străzile au fost blocate in trafic, de cum ştirea a erupt iar oamenii s-au grabit acasă să se alăture familiilor lor. Companiile au trimis email-uri îndemnând personalul să rămână calm. O cină diplomatica europena a avut loc insa cu doar jumatate de invitati prezenti,ceilalti alegand sa se retraga,guvernul anuntand cod de alerta doi ( unu este cel mai scazut iar 4 este in cazul in care natiunea se afla pe picior de razboi).

"Când am ajuns acasă,am discutat cu familia ce vom face in caz ca va izbucni razboiul", a declarat Kim Joon-hee, o contabila din Seul şi mama a doi copii. "Acest lucru a fost deosebit de şocant deoarece a venit după incidentul de la Cheonan."

În martie, Cheonan, o navă de război a Coreei de Sud, a fost scufundata în Marea Galbenă, cu pierderea a 46 vieţi, fapt ca a indicat un nou nivel periculos de agresiune dinspre Coreea de Nord. Acest stat izolat este în prezent în mijlocul unui proces de succesiune a conducerii. În cuvintele expertului nord-coreean Dr Andrei Lankov, noul lider Kim Jong Un trebuie să dovedească generalilor săi că, "... el nu este un pusti rasfatat care si-a petrecut copilăria consumand produse de patiserie elveţiena, ci un lider dur - un dictator militar in devenire. "

Asta a fost cu siguranţă impresia primita de rezidentii Seoulului , marţi.

"Nu am vazut niciodata cladiri arzand asa in Coreea, - astazi in Yeonpyong a fost ca in Iraq ", a declarat Sue Kim, un reporter de la un cotidian de top din Coreea. "A fost un pic incredibil, dar apoi mi-am reamintit ca asta se intampla de o jumătate de secol. Am uitat că trăim într-o ţară în război."

Războiul coreean, care sa incheiat cu un armistitiu mai degrabă,decât cu un tratat de pace, este o amintire îndepărtată pentru majoritatea locuitorilor din Seul: puţini ştiu detaliile luptelor de strada sălbatice care au chinuit oraşul, sau faptul a picat in maini diferie de patru ori.Singurele semne ramase care mai aduc aminte de luptele purtate sunt gloante sau schije in zidariile cladirilor vechi,pentru ca cea mai mare parte a orasului a fost construit si reconstruit.

Este uşor pentru tânăra generaţie sa treaca cu vederea aceste cicatrici, datorita proeminentei garnizoane militare ameicane- sediul a 27500 de trupe americane staţionate în continuare aici, ca asigurare împotriva unei eventuale invazii - Yongsan se afla în inima Seulului, fiind acum o parte importanta a capitalei.

Şi dacă incidentele
Cheonan si Yeonpyongdo va schimba permanent atitudini este incert.

"În mod normal, atunci când nord-coreenii se poarta agresiv, oamenilor nu le pasă, dar ieri, oamenii au devenit foarte nervosi", a declarat Robert Koehler, un copil de 13 ani, expatriat şi autor al unui ghid al orasului Seul. "Oamenii tind sa fie foarte supărati, dar apoi se linistesc - este uşor sa iti pierzi calmul."

Dar, cu amintirile unuia dintre cele mai devastatoare razboaie din secolul 20, vechea generatie nu poate uita.

"Pentru mine acest lucru nu este nimic nou", a declarat Song-Hwan Kim, un artist care a trăit in Seulul ocupat de Nord in 1950 . "Este problematic faptul că tinerii de azi sunt nepăsători cu privire la pericolul unui război."

Războiul Coreean din secolul trecut a durat trei ani şi a ucis - estimările variază - între două şi patru milioane de oameni.
Un război Coreen in secolul 21 ar fi probabil mai scurt, dar, cum Pyongyang posedă arme nucleare, mult mai mortal.

In timp ce orasul Seul din 1950 a fost un oraş de care puţini oameni au auzit în întreaga lume, modernul Seul are relevanţă extraordinară la nivel internaţional,fiind capitala celor mai putenice 13 economii mondiale. In cazul in care acest oras ar deveni victima unui atac nuclear, tsunamiul care s-ar declansa ar matura prin intermediul pieţelor financiare intreaga economie globala, avand urmari devastatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu