Al Treilea Razboi Mondial

Al Treilea Razboi Mondial

marți, 23 noiembrie 2010

Coreea de Nord a atacat Coreea de Sud. Incepe Al Treilea Razboi Mondial???

Mergi la: CUPRINSUL BLOGULUI

Coreea de Nord a tras mai multe obuze de artilerie peste graniţa sa de vest, dintre care o parte ar fi lovit o insulă sud-coreeană, relatează BBC.

ORA 14.35 Purtătorul de cuvânt al NATO a declarat că Alianţa condamnă atacul nord coreean asupra insulei din Coreea de Sud, precum şi efectele acestei acţiuni. "Alianţa va urmări atent evoluţiile situaţiei cu o profundă preocupare", se arată în comunicatul NATO.
taguri

* coreea de nord
* coreea de sud
* război
* atac

Atacul Coreei de Nord asupra insulei Yeonpyeong este cel mai grav împotriva civililor, din ultimii 20 de ani

ORA 13.50 "Armata noastră este întărită şi pregătită pentru orice provocare suplimentară din partea Coreei de Nord. Incendiile au fost stinse, iar civilii se află în adăposturi", a declarat un reprezentant al Ministerului Apărării din Seul.

ORA 15.40 Potrivit unui oficial sud coreean, erau efectuate exerciţii militare de rutină, când armata nord-coreeană a început atacul. Phenianul, însă, acuză Coreea de Sud că a tras prima obuze în direcţia sa, ceea ce a determinat răspunsul cu tiruri de artilerie.

ORA 13.25 "Condamn atacul Coreei de Nord şi fac un apel la autorităţi să se abţină de la orice acţiune care ar putea duce la înrăutăţirea situaţiei", a declarat înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Catherine Ashton.

ORA 13.20 "Sunt soldat în armata sud coreeană. Locuiesc în Seul, dar baza militară se află la frontiera cu Coreea de Nord. Mâine va trebui să mă întorc la bază şi sunt cam îngrijorat de această criză. Cetăţenii sud coreeni sunt foarte mânioşi. Nord coreeni au primit prea multe şanse din partea Coreei de Sud şi a întregii lumi, de altfel, dar ei sunt mult prea aroganţi şi ne atacă mereu. Trebui să-i pedepsim. Ei ameninţă pacea mondială", a declarat pentru BBC, Dong Wook-kim.

ORA 13.15 Conform presei internaţionale, atacul a pornit din oraşul nord-coreean Haeju

ORA 13.00 Primele imagini de la locul incidentului

ORA 12.43 SUA şi China condamnă atacul Coreei de Nord

ORA 12.36 Reacţia Rusiei: ministerul rus de Externe a lansat un avertisment spunând că "este important ca aceste incidente să nu conducă la escaladarea situaţiei".

ORA 12.30 China a îndemnat părţile la calm: "Sperăm că părţile vor depune mai multe eforturi pentru a contribui la pacea şi la stabilitatea din Peninsula Corea. Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu această situaţie"

ORA 12.15 Guvernul Coreei de Sud este într-o reuniune de urgenţă. Un oficial din Ministerul Apărării a dat asigurări că Seulul nu va cere redesfăşurarea rachetelor nucleare tactice americane pentru că "ar contrazice politica denuclearizării Peninsulei Coreea".

ORA 12.00 Încă un militar sud-coreean a murit, bilanţul atacului nord-coreean de marţi ajungând la doi morţi, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul.

ORA 11.00 Iulian Chifu: "Aplanarea tensiunii din Coreea de Nord revine Beijingului"


Motivele neînţelegerilor dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord

Conform presei internaţionale, mai multe case de pe insula Yeonpyeong au fost incendiate, iar cel puţin 15 persoane rănite, printre care 13 soldaţi. Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa în urma acestui atac.

Insula Yeonpyeong a fost atacată la ora locală 14.34 (7.34 ora României) cu zeci de proiecţii, iar Coreea de Sud a ripostat, trimiţând 80 de obuze către nord-coreeni. Guvernul sud-coreean s-a întrunit de urgenţă, iar amata se află în alertă maximă.

„Insula este acoperită de fum, casele sunt în flăcări, iar locuitorii sunt evacuaţi. Oamenii sunt foarte speriaţi“, a spus, pentru televiziunea locală YTN, un martor.

„O unitate de artilerie nord-coreeană a deschis ilegal focul, la ora locală 14.34 (7.34 ora României), iar trupe sud-coreene au replicat imediat în autoapărare", a declarat un oficial din Ministerul Apărării de la Seul, conform BBC.

Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, a declarat că încearcă să ia toate măsurile pentru a evita ca schimbul de focuri să escaladeze într-un conflict mai mare, informează Reuters.

Potrivit postului de televiziune YTN, Seul a ameninţat că va riposta mai violent, în cazul în care Coreea de Nord va continua cu provocările.

"Răspundeţi cu fermitate atacului, dar faceţi toate eforturile pentru a nu agrava situaţia," a fost citat Lee ca afirmând într-o întâlnire de urgenţă a guvernului.

Aproximativ 1.200 de persoane trăiesc pe insula care se află la doar 10 de kilometri de coasta de sud a Coreei de Nord.

Acesta reprezintă cel de-al treilea atac al Coreei de Nord asupra Coreei de Sud, doar în acest an. În luna martie, o torpilă lansată de un submarin nord-coreean a scufundat o navă de război din Coreea de Sud, deşi Phenianul a dezminţit atunci acuzaţiile, ameninţând chiar cu un război, în cazul în care vor exista sancţiuni.
View Larger Map

Un alt incident a avut loc în ianuarie 2010, când artileria nord-coreeană a tras mai multe obuze în Marea Galbenă, într-o zonă în care Phenianul interzisese navigaţia.

Yeonpyeong este cea mai estică insulă dintre cele cinci situate în raza de tragere a Coreei de Nord. Toate se află la doar câţiva kilometri distanţă de frontiera maritimă, o zonă în care s-au înregistrat fercvent conflicte între navele nord-coreene şi cele sud-coreene.

Coreea de Nord contestă frontiera trasată de ONU la sfârşitul războiului coreean în 1953, susţinând deplasarea acesteia mai spre sud. Principalul argument adus de Phenian îl constituie faptul că această delimitare forţează navele sale să facă ocoluri de lungă durată pentru a ajunge la căile de transport maritim internaţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu